PETITS FARCIS czyli faszerowane warzywa to wspaniała prowansalska potrawa. Ten przepis dostałam od prawdziwej francuskiej mamy – Danielle z Tulonu, którą od razu serdecznie pozdrawiam i dziękuję za kulinarne porady. Faszerowane warzywa podaje się z ryżem i dobrze schłodzonym różowym winem, którego pełno jest w Prowansji. No to bon apetit moi mili!

czas przygotowania: 150 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (3 porcje):

0,5 kg mielonej wołowiny, 1 mała cukinia, 3 duże pomidory, 3 duże cebule, 3 małe papryki, 2 jajka, 1 mała bułka namoczona w mleku, 2 ząbki czosnku, 5 dag startego ostrego żółtego sera, 1 pęczek pietruszki, 3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Mieszamy mięso z jajkami, odsączoną z mleka bułką, wyciśniętym czosnkiem, startym  serem, posiekaną pietruszką i przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Zagotowujemy wodę w dużym garnku i obgotowujemy w nim cukinię i cebule przez około 5 minut. Pozostałe warzywa tylko myjemy.
  3. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół, a pozostałym warzywom odcinamy w 3/4 ich wysokości „kapelusik”, którego nie wyrzucamy. Wydrążamy miąższ ze środka  warzyw.
  4. Środek cukinii i cebuli rozdrabniamy robotem kuchennym i dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanych warzyw. Wierzch mięsa posypujemy bułką tartą.
  5. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  6. Układamy warzywa w naczyniu żaroodpornym, dolewamy na dno trochę wody i wstawiamy do piekarnika.
  7. Zapiekamy przez około 1,5 h. Przy czym, kiedy wierzch mięsa się lekko zrumieni przykrywamy je warzywnym „kapelusikiem” tak, aby i on się zdążył jeszcze zapiec.


 

Print Friendly

Zobacz także: