czas przygotowania: 180 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

3/4 kilograma fasoli Jaś, 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (z łopatki lub szynki), 1 duża marchew, 1 duża pietruszka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 litra bulionu warzywnego, mały koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki oleju, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Fasolę, dzień wcześniej namoczoną w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości.
  2. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cząber, rozmaryn, sól i pieprz.
  3. Z mięsa robimy małe kulki, cebulę kroimy w kostkę, a marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim klopsiki.
  5. Do klopsików dodajemy warzywa i razem przesmażamy.
  6. Ugotowaną fasolę przekładamy do mięsa, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz.
  7. Całość dusimy jeszcze pod przykryciem przez około pół godziny. Przed podaniem przyprawiamy majerankiem.
Ten sposób na odmienienie tradycyjnego przepisu na fasolkę po bretońsku wypatrzyłam w jakimś programie kulinarnym i od razu przypadł mi do gustu. Na jego realizację nie trzeba było długo czekać. Wizualny efekt końcowy widać na zdjęciu, a co do smaku i zapachu to musicie mi wierzyć na słowo, że był bombowy!
Print Friendly

Zobacz także: