Te cudowne falafele to dzieło Marty i Maćka, które powstało podczas sobotniego „kitchen party”.

czas przygotowania: 40 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 porcji):

na falafele: 25 dag suszonej ciecierzycy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, pęczek natki pietruszki, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka przyprawy shoarma, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 10 dag ziaren sezamu, oliwa do głębokiego smażenia

na sos: 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, 1 ząbek czosnku, sok z 1 cytryny, przyprawa shoarma, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej w wodzie i pozostawiamy na noc.
  2. W blenderze miksujemy wszystkie składniki falafeli z wyjątkiem oliwy i sezamu.
  3. Z masy lepimy kulki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w sezamie.
  4. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę do głębokiego smażenia.
  5. Falafele smażymy z obu stron aż się równomiernie zarumienią.
  6. Wyjmujemy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  7. W misce mieszamy jogurt, majonez, sok z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawiamy wszystko do smaku.


Print Friendly

Zobacz także: