czas przygotowania: 10 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

0,5 kg truskawek, 250 ml słodkiej śmietanki 30%, 10 dag bez, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mały cukier waniliowy

WYKONANIE:

  1. Truskawki myjemy, kroimy na ćwiartki, polewamy octem, posypujemy cukrem i odstawiamy.
  2. Śmietankę ubijamy z wanilią.
  3. Bezy kruszymy.
  4. Wszystko razem mieszamy i nakładamy do kieliszków od wina.

Poszukiwania deseru z truskawek zawiodły mnie do Eton. Niestety tylko wirtualnie… Eton Mess to tradycyjny deser angielski. Jego nazwę należałoby tłumaczyć jako „bałagan z Eton” i nie da się ukryć, że dobrze odzwierciedla ona konsystencję tego deseru. Co do smaku, no cóż, żaden bałagan nie smakował mi dotąd tak dobrze!

Print Friendly

Zobacz także: