Przepis na ekspresowa zupa szczawiowa okuchnia

Oto przepis na pyszną zupę szczawiową, którą się robi w pół godziny, a jednocześnie zawiera wszystkie składniki, które klasyczna zupa mieć powinna. Są ziemniaki, jest szczaw, są jajka, a wszystko wrzucone do jednego garnka i wymieszane razem na fajny, zielony krem. Jako że szczaw pięknie u nas rośnie to ciągle robię tę zupę i jeszcze mi się nie znudziła. Pewnie dlatego, że to taki typowy wiosenny smak. Miałam zamrożony szczaw z zeszłego roku i zimą go nie zużyłam, nie miałam na niego ochoty. Za to teraz to najeść się nie mogę i na tym właśnie polega urok jedzenia sezonowego.Zapraszam do zapoznania się także z przepisem na tradycyjną zupę szczawiową i na szczawiową podawaną z serem feta.

okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia30 min b. łatwe
  • 5 dużych garści świeżego szczawiu
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • pęczek koperku
  • 2 – 3 gałązki świeżego lubczyku (dowolnie)
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • kubeczek śmietany kwaśnej 12%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ziemniaki i chwilę je przesmażamy mieszając.
  3. Wlewamy bulion i dusimy w nim ziemniaki do miękkości.
  4. Szczaw, koper i lubczyk myjemy, pozbawiamy twardych łodyg i drobno siekamy. Dodajemy do zupy, zagotowujemy, a następnie całość miksujemy blenderem na krem.
  5. Garnek stawiamy z powrotem na gaz, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Do gotującej się zupy wbijamy całe jajka i energicznie mieszając rozprowadzamy je w zupie.
  7. Gdy jajka się zetną zupa jest gotowa do jedzenia.

Przepis na ekspresowa zupa szczawiowa okuchnia

Print Friendly

Zobacz także: