salatka-z-truskawek-mozarelli-i-balsamico

Fala upałów nie ustępuje. Dzień mam zamiar spędzić leżąc w cieniu, bo każdy najdrobniejszy wysiłek sprawia, że pot występuje mi na czoło. Za to wieczory są CUDOWNE. Wczoraj Toruń przypominał Barcelonę – miasto tętniło życiem. Było Święto Muzyki, więc rozbrzmiewała ona z każdej uliczki. Blues, reggae, hip-hop i folk, czyli pełen przegląd, żeby każdy był usatysfakcjonowany. Wszelkie knajpy, puby i restauracje były zapełnione po brzegi, znalezienie wolnego miejsca graniczyło z cudem. Wszyscy wczuli się w południowy klimat i jedli obiad na kolację. Sama jeszcze tuż przed 22:00 wskoczyłam na deser do ulubionej lodziarni torunian – u Lenkiewicza, na gigantyczną gałkę lodów orzechowych za 3,50. Nie chciało się wcale wracać do domu.Dziś znowu upał więc znowu zjemy coś ciepłego dopiero po 20-stej. Na lunch  proponuje orzeźwiającą sałatkę z truskawek i mozzarelli. Jest lekka i pożywna, czyli idealna na upały. Balsamico, bazylia i pieprz cudownie dopełniają smaki.
okuchnia okuchnia2 osoby okuchnia15 min b.łatwe
  • 200 g truskawek
  • 150 g sera mozzarella w małych kulkach
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki dobrego, gęstego octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz
  1. Truskawki myjemy, obrywamy szypułki i kroimy na połówki, przekładamy na talerz.
  2. Mozzarellę odsączamy z zalewy, kulki przekrawamy na pół i wykładamy na truskawki.
  3. Na wierzchu układamy listki bazylii (duże drzemy na mniejsze kawałki).
  4. Całość polewamy octem balsamicznym i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

salatka-z-truskawek-mozarelli-i-balsamico_

Print Friendly

Zobacz także: