Zachęcam do wypróbowania domowej hodowli grzybów, bo nie wymaga to wiele wysiłku, a jest mnóstwo radości kiedy zaczynają rosnąć, nie mówiąc już o przyjemności ich jedzenia. Polecam boczniaki cytrynowe, są bardzo aromatyczne, mają lekko orzechowy posmak, są chrupiące, no i piękne.
…a co z nimi zrobić? …a chociażby pyszne wegańskie danie.

P.S. Grzybni boczniaka nie wolno trzymać w mieszkaniu, ale za to w piwnicy już tak.

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 1 torebka dzikiego ryżu (100 g)
  • 8 – 10 boczniaków cytrynowych średniej wielkości
  • 1 limonka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 ząbeki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta soli

WYKONANIE:

  1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Czosnek obieramy i rozcieramy wraz ze szczyptą soli.
  3. Papryczkę chili drobno kroimy usuwając pestki.
  4. Limonkę polewamy wrzątkiem, a następnie kroimy w ósemki.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chili, grzyby i lekko zgniecione kawałki limonki, przesmażamy na dużym ogniu.
  6. Dodajemy sos sojowy i cukier, zmniejszamy płomień i smażymy, aż grzyby zmiękną, mieszając od czasu do czasu, aby czosnek się nie przypalił.
  7. Pod koniec smażenia dodajemy olej sezamowy i natkę pietruszki.
  8. Podajemy z ryżem.
Print Friendly

Zobacz także: