Ostatnio jem śniadania na sposób francuski, czyli kawa + słodka bułeczka (uwaga! to tuczące rozwiązanie i wcale go nie polecam!). Po drodze do pracy mijam nie jedną piekarnię ale tamtejsze wypieki wydają mi się przesłodzone i nijakie. Drożdżówki z serem mają za mało sera, a pączki za dużo lukru. Dlatego zawsze staram się mieć w zamrażarce zapas własnych dobroci, zrobione tak jak lubię najbardziej. Skoro jest lato więc niech drożdżówki są kolorowe, niech pachną owocami, niech ser jest słodki i waniliowy, a ciasto świeże i puszyste. Po dwóch godzinach od wypowiedzenia zaklęcia te pyszności mogą się pojawić również na Waszym stole.

czas przygotowania: 2 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (około 12 drożdżówek):

NA CIASTO:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
NA NADZIENIE:
  • 1/2 kg zmielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 laski wanilii
  • szklanka owoców np.: jagód, borówek, porzeczek, agrestu, malin, poziomek itp.
WYKONANIE:
  1. Mleko lekko podgrzewamy.
  2. W kubeczku rozpuszczamy drożdże w kilku łyżkach ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Pozostawiamy w cieple aby zaczyn zaczął pracować.
  3. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło, pozostawiamy do przestygnięcia.
  4. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, wlewamy mleko z masłem, dodajemy jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie ciasto, które nie klei się do rąk.
  5. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobrą godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  6. W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. Twaróg mieszamy z dwoma żółtkami (białka zachowujemy), cukrem pudrem i ziarnami wyskrobanymi z lasek wanilii. Owoce myjemy na sicie i pozostawiamy do obeschnięcia.
  7. Z wyrośniętego ciasta formujemy około 12 kulek. Układamy je w dużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą lekko rozpłaszczamy, a w środku wygniatamy zagłębienie na ser.
  8. Do utworzonych zagłębień wkładamy po łyżce sera, a na wierzch kładziemy kilka owoców. Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy jeszcze na pół godziny aby podrosły.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Drożdżówki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
drozdzowki z serem i owocami
Print Friendly

Zobacz także: