Pieczenie drożdżówek to idealne zajęcie na zimowe popołudnie – ciepło i cudowny zapach drożdżowego ciasta rozchodzi się po całym domu, a doskonałe drożdżówki można zabrać następnego dnia ze sobą  jako śniadanie do szkoły i pracy. Pamiętajcie tylko, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a drożdże wyrastają w ciepłym miejscu, zatem odkręcamy grzejniki na max’a i do dzieła!

czas przygotowania: 150 min

stopień trudności:  dość trudne

SKŁADNIKI (około 12 drożdżówek):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kostka (200 g) twarogu
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szklanki mleka + 2 łyżki
  • 1 laska wanilii
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • szczypta soli

WYKONANIE:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Pomarańczę myjemy i ścieramy z niej skórkę.
  3. Do dużej miski wlewamy mleko (1/4 szklanki) i roztopione masło, dodajemy 2 całe jajka i 1 żółtko (białko zachowujemy) oraz otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wszystko razem mieszamy.
  4. Do mokrych składników dodajemy suche: przesianą mąkę, cukier (50 g), drożdże i szczyptę soli.
  5. Wyrabiamy ręką ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy formujemy z niego kulę, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny.
  6. Twaróg rozgniatamy widelcem wraz z dwoma łyżkami cukru pudru.
  7. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy z niej nasiona, które dodajemy do twarogu.
  8. Pozostałe białko jajka ubijamy na pianę i łączymy z twarogiem, aby otrzymać farsz do drożdżówek.
  9. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkowujemy na duży prostokąt, o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą serową i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Powstałą roladę kroimy na plastry grubości 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 – 4 cm.
  10. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Blachę z drożdżówkami umieszczamy w pobliżu piekarnika aby podrosły i smarujemy je z wierzchu mlekiem.
  11. Wyrośnięte drożdżówki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 – 20 min, aż nabiorą złotego koloru.
  12. Wyciskamy 4 łyżki soku z pomarańczy i ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na lukier pomarańczowy.
  13. Upieczone drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i smarujemy lukrem, gdy jeszcze są ciepłe.
Print Friendly

Zobacz także: