babka drożdżowa

Świąteczna babka niewątpliwie powinna być wyjątkowa, mieć w sobie to coś, co sprawia, że chcemy ją zrobić tylko od święta. Taka jest właśnie babka petynetowa zwana muślinową z przepisu kuchni staropolskiej*, jest kosztowna i pracochłonna ale warta tego poświęcenia, ze względu na swój wyjątkowy smak, zapach, kolor i długo utrzymującą się świeżość. Jest taka znakomita, bo pieczona z samych żółtek, to właśnie dzięki nim zawdzięcza swój przepiękny kolor. Oryginalny przepis podaje proporcje na wyjątkowo dużą formę na babkę, zatem dostosowałam go do foremek standardowych. Dla ułatwienia podam wymiary mojej foremki: średnica 23 cm, wysokość 10 cm. Polecam użycie formy silikonowej, bo bardzo łatwo jest wyjąć z niej babkę, a z innymi formami to bywa różnie. Ponadto zabierając się za jej pieczenie należy pamiętać o dwóch ważnych zasadach. Po pierwsze – w kuchni powinno być bardzo ciepło (ja maksymalnie nagrzewałam piekarnik), a po drugie – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, czyli być odpowiednio wcześnie wyjęte z lodówki. Inaczej babka nie będzie chciała rosnąć.

P.S. Ponieważ po oddzieleniu żółtek zostanie Wam mnóstwo białek, to podpowiadam, że można je z powodzeniem mrozić. Ja wlewałam po 3 – 5 białek do małych pojemniczków i mroziłam.

* Maria Lemnis, Henryk Vitry „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (16 porcji):

  • 18 żółtek
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 200 g mąki tortowej (1,5 szklanki)
  • 100 ml mleka
  • 10 dag masła (1/2 kostki) + 2 łyżki do wysmarowania formy
  • 5 dag drożdży
WYKONANIE:
  1. Mleko leciutko podgrzewamy w rondelku. Do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrastał (około 10 minut).
  2. Żółtka ucieramy z cukrem do białości i dodajemy do nich wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Ponadto do żółtek przesiewamy mąkę i ubijamy mikserem przez 15 minut.
  3. W czasie ubijania ciasta rozpuszczamy masło i pozostawiamy aby przestygło i stało się tylko letnie.
  4. Letnie masło wlewamy do ciasta i znowu ubijamy mikserem przez 15 minut.
  5. Misę z ciastem nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby urosło dwukrotnie (ja ustawiłam w pobliżu grzejącego się piekarnika i wyrastanie ciasta trwało dobre dwie godziny).
  6. Formę do babki smarujemy grubo masłem. Przekładamy do niej wyrośnięte ciasto i znowu odstawiamy do wyrastania, tak aby ciasto wypełniło formę po brzegi.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30- 40 minut. Najlepiej zrobić test suchego patyczka, czyli wbić w ciasto drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest suchy i czysty to znaczy, że ciasto w środku jest wypieczone.
  8. Babkę możemy ozdobić polewając lukrem lub czekoladą lub posypując cukrem pudrem (pełna dowolność).
  9. Przechowujemy pod przykryciem, żeby nie wysychała.
babka drożdżowa okuchnia
Print Friendly

Zobacz także: