Drobiowe mini kebaby na patykach

Po eksperymentach z żeliwnym kociołkiem i kurczakiem w glinie odkurzyliśmy stary, dobry grill. Nie żeby eksperymenty się nie powiodły, wprost przeciwnie, wzbogaciły nasze plenerowe menu, ale sezon grillowy kiedyś w końcu trzeba było zacząć.
Sezon otworzyły aromatyczne drobiowe kebaby na patyczkach podawane z orzeźwiającym dipem limonkowo – jogurtowym. To znakomite rozwiązanie dla tych, którzy nie przepadają za ciężkim smakiem karkówki czy kiełbasy. Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej aby przeszło aromatem przypraw, a dip tuż przed podaniem. Wszystko jest proste i szybkie w przygotowaniu tylko trzeba mieć malakser lub inny robot kuchenny, który rozdrobni mięso. Musi być ono dobrze zmielone aby stało się lepką masą, którą z łatwością można okleić wokół patyczka. Reszta to banał.
Aaaa! Przygotujcie duuużo dipu jogurtowego bo pasuje do mięsa genialnie :-)

okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1 h łatwe
NA KEBABY:

  • 1 duży filet z piersi kurczaka (podwójny)
  • 1 papryczka chili (dowolnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól do smaku

NA DIP:

  • 1 duży kubek greckiego jogurtu
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
czas wykonania to: 30 min przygotowań, 4 h w lodówce, 30 min grillowania

  1. Mięso myjemy i mielimy lub rozdrabniamy w malakserze.
  2. Papryczkę myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
  3. Przyprawy rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do mięsa wraz z oliwą. Mieszamy, aż powstanie lepka masa. Jeżeli jest zbyt gęsta to dolewamy odrobinę wody.
  4. Aby sprawdzić czy mięso jest dość słone i możemy usmażyć odrobinę na patelni i spróbować.
  5. Gotowe mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
  6. Drewniane patyczki (takie do szaszłyków) namaczamy w wodzie również przez kilka godzin.
  7. Przed przystąpieniem do grillowania oklejamy wokół patyczka garść mięsa formując kebab.
  8. W grillu rozpalamy węgiel drzewny aby powstało dużo żaru.
  9. Kebaby układamy na ruszcie i pieczemy dość szybko, aby za bardzo nie wyschły.
  10. Jogurt mieszamy z oliwą, skórką i sokiem z limonki. Doprawiamy solą do smaku.
  11. Jemy gorące kebaby maczając w chłodnym, orzeźwiającym dipie.

Drobiowe mini kebaby na patykach

Print Friendly

Zobacz także: