Dorsz pomimo, iż nie jest egzotyczną rybą pasuje do dalekowschodnich aromatów, a najważniejsze jest to, że jest u nas łatwo dostępny i świeży.czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):
0,5 kg dorsza, 1/4 kostki masła, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli, 2 puszki mleczka kokosowego, 2 czubate łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry, sok z jednej cytryny, sól do smaku, zioła do przybrania

WYKONANIE:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy nasiona kolendry i szklimy cebulę z czosnkiem.
  2. Następnie dodajemy imbir, papryczkę chilli oraz kurkumę.
  3. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy wiórki i chwilę podgrzewamy.
  4. Wkładamy do sosu pokrojone w grube paski kawałki dorsza i gotujemy pod przykryciem, aż ryba zmięknie.
  5. Podajemy koniecznie z ryżem, przybieramy natką pietruszki lub drobnym szczypiorkiem.
 
 
 

Print Friendly

Zobacz także: