okuchnia donaty

W Stanach Zjednoczonych, pod nazwą Krispy Kreme Doughnuts, działa sieć smażalni donatów. Serwują kawę, napoje i oponki polane przeróżnymi polewami. Oponki według przepisu, który podałam, podobno dorównują tym z firmowej smażalni.

czas przygotowania: 120 min

stopień trudności:  trudne

SKŁADNIKI (15 oponek):

  • 300 ml mleka,
  • 500 g mąki tortowej,
  • 70 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 saszetka suchych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 200 g dowolnej polewy do ciasta (lukier, polewa czekoladowa),
  • kolorowa posypka cukrowa,
  • 1 litr oleju do smażenia np. rzepakowego,
  • 1 ziemniak

WYKONANIE:

  1. Mleko, masło i cukier podgrzewamy mieszając aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól, gałkę muszkatołową i jajka.
  3. Wyrabiamy ciasto dolewając powoli mleczną mieszaninę. Ciasto powinno być jednolite, spójne ale lepkie.
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  5. Na wysypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i rozwałkowujemy (wałek też musi być pokryty mąką) na grubość 1,5 cm.
  6. Szklanką o średnicy 8 cm wycinamy kółka, a ich środki wycinamy np. zakrętką od butelki (średnica około 2 cm). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. W dużej patelni lub płaskim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pół ziemniaka, kiedy ziemniak zacznie się smażyć to znaczy, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Ziemniaka już nie wyjmujemy – tak każe stara, babcina metoda.
  8. Z oponek zmiatamy pędzelkiem nadmiar mąki i wrzucamy na olej. Jak się zrumienią z jednej strony to przewracamy na drugą.
  9. Usmażone oponki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia.
  10. Oponki z jednej strony pokrywamy polewą i posypujemy kolorową posypką – wszystkie metody dozwolone : )


Print Friendly

Zobacz także: