dolmades
Gdy ciągle pada deszcz w głowie mam pomysły na potrawy ze słonecznych krain. Pomysł na dolmades wpadł mi gdy przycinaliśmy winogrona. Jadłam je kiedyś w greckiej restauracji. Pamiętam, że mi smakowały, chociaż nie wiem czy byłam obiektywna – kolacja w gronie przyjaciół, świetna atmosfera i duża ilość pysznego białego wina stołowego mogły wpłynąć na moją ocenę 😉
Dolmades w swojej wersji zrobiłam z bakłażanem i ogromną ilością ziół i nie wiem czy znowu jestem obiektywna ale wyszły świetne!

czas przygotowania: 1 h 

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2-4 osoby):

DOLMADES:
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 mały bakłażan
  • 2 pomidory
  • duża garść świeżego oregano
  • duża garść świeżej bazylii
  • duża garść natki pietruszki
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny i trochę startej skórki
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 1 litra wywaru z warzyw
  • 30 świeżych liści winogron (można użyć marynowanych ze słoika)
TZATZIKI:
  • 1 świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka świeżej mięty
  • 1 mały jogurt typu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:

  1. Płuczemy i namaczamy ryż przez ok. 1 godzinę.
  2. Przygotowujemy liście winogron. Myjemy je, blanszujemy przez 3 min. we wrzącej i lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy.
  3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem, a potem dodajemy pokrojony w drobną kostkę bakłażan.
  4. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, a po chwili rozdrobnione zioła oraz sok i skórkę z cytryny. Całość podsmażamy tylko chwilę, potem i tak wszystko się będzie dusić w garnku.
  5. Do warzyw dodajemy odsączony ryż, doprawiamy solą i pieprzem tak, aby farsz miał bardzo wyrazisty smak. Czekamy ok. 15 minut, próbujemy jeszcze raz smak farszu i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
  6. Gdy farsz będzie gotowy nakładamy go na liście winogron i zawijamy je tak, aby tworzyły ruloniki o średnicy do 3 cm.
  7. Na dno kładziemy 2-3 liście winogron (aby dolmadesy nie przywarły do dna garnka), a następnie wszystkie dosyć ciasno układamy warstwa po warstwie.
  8. Całość zalewamy intensywnym wywarem z warzyw tak, aby wszystko było zakryte. Dolmadesy przygniatamy talerzem aby nie wypłynęły i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 min. Czas gotowania zależy od waszych składników – liście winogron muszą być miękkie, a ryż ugotowany.
  9. W czasie gotowania dolmades możemy przygotować tzatziki.
  10.  Ogórek myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy aby puścił sok.
  11. Po odsączeniu zbędnego soku, do miski z ogórkiem, wrzucamy posiekane liście mięty, wyciskamy ząbek czosnku, wlewamy jogurt, sok z cytryny, mieszamy i przyprawiamy pieprzem.
  12. Ugotowane dolmades wykładamy na talerz i podajemy z sosem.
dolmades
dolmades
Gdy używacie świeżych liści, zwróćcie uwagę na ich grubość. Ja użyłam dwóch rodzajów, jedne liście pochodziły z winogrona rosnącego w szklarni, a drugie z rosnącego na dworze. Te drugie trzeba trochę dłużej blanszować, gdyż warunki atmosferyczne sprawiają, że są bardziej twarde.
Print Friendly

Zobacz także: