czas przygotowania: 120 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 porcji):

6 białek, 250 g cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 500 ml śmietanki 30%, 1 cukier waniliowy, 1 śmietan-fix, 1 szczypta soli, 1 łyżka octu winnego, 250 g borówek lub innych owoców

WYKONANIE:

  1. Zaczynamy od przygotowania bezy najlepiej dzień przed konsumpcją deseru.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
  3. Jajka na bezę powinny mieć temperaturę pokojową, zatem albo je wcześniej wyjmujemy z lodówki, albo na parę minut zanurzamy w ciepłej wodzie. Oddzielamy białka od żółtek i tylko te pierwsze mają zastosowanie do deseru.
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli najpierw na małych obrotach, a potem powoli je zwiększamy aż do maksymalnych, wtedy zaczynamy dosypywać cukier puder wymieszany z mąką ziemniaczaną.
  5. Do powstałej piany dolewamy łyżkę octu i jeszcze chwilę ubijamy.
  6. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o średnicy około 20 cm i wykładamy na niego pianę z białek. Rozsmarowujemy ją równomiernie na papierze tak aby otrzymać gruby podkład bezowy.
  7. Kładziemy bezę na blachę w piekarniku, zamykamy drzwiczki i za chwilę zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy bezę przez około 1 godzinę i 15 minut. Potem wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy bezę do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc). Beza powinna być chrupiąca z wierzchu ale w środku stanowić puszystą piankę.
  8. Ubijamy śmietankę z cukrem waniliowym i śmietan-fix’em żeby zbyt szybko nie odpłynęła z ciasta :)
  9. Wykładamy śmietanę na bezę i ozdabiamy owocami.

Pavlova to primabalerina wśród deserów nie tylko ze względu na swoją nazwę ale także niezwykłą jego lekkość. Na szczególne wyróżnienie zasługuje ta beza, a właściwie nie beza tylko lekka pianka, która dosłownie rozpływa się w ustach. Właśnie tak wyobrażam sobie smak i konsystencję chmur…

Print Friendly

Zobacz także: