Nie jestem zwolenniczką amerykanizacji polskich zwyczajów, więc lampionów na Halloween z dyni  nie wycinałam. Gdyby jednak Wam zostało nieco dyniowych „odpadów” to mam na nie dobry sposób.

czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • kawałek (około 1/2 kg) dyni
  • 2 banany
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  1. Mięso kroimy w dużą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, zrumieniamy na nim mięso, posypujemy curry, solą i pieprzem.
  3. Mięso przekładamy do rondla i zalewamy szklanką bulionu warzywnego  i dusimy przez około 1/2 godziny.
  4. Banany kroimy w plastry, a miąższ dyni w kostkę.
  5. Masło roztapiamy na patelni, podsmażamy na nim dynię, następnie dodajemy banany i jeszcze chwilę razem smażymy.
  6. Dynię z bananami przekładamy do mięsa i jeszcze razem dusimy przez około 5 minut.
Print Friendly

Zobacz także: