curry-z-kalarepy

Latem znacznie spada mi ochota na potrawy mięsne, więc z przyjemnością pichcę po wegetariańsku. Do tego kuchnia indyjska nadaje się doskonale. Idea gotowania hinduskich potraw jest bardzo prosta. Dużo masła lub jogurtu lub jednego i drugiego oraz dużo aromatycznych przypraw. W ten sposób można tworzyć przeróżne kompozycje smakowe z użyciem dowolnych warzyw. Mi właśnie obrodziły kalarepy, żeby nie rosły zbyt duże i zdrewniałe to wyrwałam je i przerobiłam właśnie na wegetariańskie curry. Dodatek ciecierzycy sprawia, że danie jest bardziej treściwe. Curry najlepiej jeść z ryżem typu basmati, posypane świeżą kolendrą.
okuchnia okuchnia4 osoby okuchnia45 min łatwe
  • 6 kalarepek średniej wielkości
  • 4 pomidory
  • puszka ciecierzycy
  • 1 papryczka chili
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka curry
  • trochę cukru
  • sól do smaku
  • świeża kolendra do posypania
  1. Wszystkie przyprawy rozcieramy w moździerzu. Wrzucamy do rondla i rozgrzewamy.
  2. Do rondla wrzucamy masło i rozpuszczamy.
  3. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
  4. Kalarepy kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Krótko obsmażamy mieszając.
  5. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małe kawałki i dodajemy do rondla.
  6. Czosnek i chili drobniutko siekamy i wraz ze skórką z cytryny, dodajemy do rondla.
  7. Wszystko dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu i podlewając zimną wodą aby się nie przypalało.
  8. Gdy kawałki kalarep będą już na wpół miękkie to dodajemy ciecierzycę odsączoną z zalewy. Dusimy dalej, aż wszystko będzie miękkie.
  9. Na koniec doprawiamy odrobiną cukru i solą.
  10. Curry przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.

curry-z-kalarepy_

Print Friendly

Zobacz także: