czas przygotowania: 120 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (3 porcje):

1,5 szklanki ciecierzycy, 1 puszka pomidorów krojonych, 3 ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 3 cebule, 3 łyżki masła, 3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion gorczycy białej, 1 łyżeczka nasion kolendry, 2 łyżeczki mielonej kurkumy, mały korzeń imbiru, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, sól do smaku

WYKONANIE:

  1. Ciecierzycę, uprzednio namoczoną w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc), gotujemy w wodzie z solą, aż stanie się miękka.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy kmin, gorczycę i kolendrę. Nasiona podsmażamy, aż zaczną strzelać jak popcorn.
  3. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do przypraw wraz z kurkumą i pieprzem kajeńskim.
  4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i smażymy, aż będzie szklista.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
  6. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pomidory. Dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
Ciecierzyca jest podstawowym składnikiem kuchni Indyjskiej. Przepis na to pożywne curry przedstawiła Agnieszka Kręglicka w Kuchni TV. Można skrócić czas jego przyrządzania kupując ciecierzycę w puszce, ale zapewniam, że lepsza jest taka świeżo ugotowana.

Print Friendly

Zobacz także: