czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

2 średniej wielkości cukinie, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1 pomidor, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka nasion gorczycy, 1 łyżeczka garam masala, pół łyżeczki kurkumy, ćwierć łyżeczki ostrej papryki w proszku, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Cukinie myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy nasiona. Kroimy w dużą kostkę.
  2. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę podobnej wielkości co cukinia.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim nasiona gorczycy. Gdy gorczyca zacznie „strzelać” jak popcorn wtedy dodajemy cebulę i podsmażamy aż nabierze złotego koloru.
  5. Do cebuli dodajemy pomidora i wszystkie przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min.
  6. Dodajemy cukinie i wiórki kokosowe i dusimy pod przykryciem aż cukinia zmięknie podlewając, w razie potrzeby, odrobiną wody.

Cukinia z wiórkami kokosowymi to przepis inspirowany kuchnią indyjską, której dania miałam wielokrotnie przyjemność kosztować w restauracji Royal India. Bogactwo smaków i ich niezwykłe połączenia sprawiły, że jest to jedna z moich ulubionych kuchni.

Print Friendly

Zobacz także: