crumble-z-mrozonym-jogurtem_1

Boleśnie doskwiera mi brak świeżych warzyw i owoców. Te NIBY nowalijki i NIBY truskawki omijam szerokim łukiem. Zatem namiętnie korzystam z mrożonek, to takie zahibernowane lato. Wybrałam owocową mieszankę* i postanowiłam zrobić crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Zazwyczaj podaje się je z lodami waniliowymi, ale chciałam żeby deser był ciut mniej tuczący. Podałam go z mrożonym jogurtem, który okazał się lepszym dodatkiem niż lody. 

*truskawki + wiśnie + maliny + czarne porzeczki

okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1 h b. łatwe
 NA MASĘ OWOCOWĄ:

  • 450 g mieszanki mrożonych owoców
  • 3 łyżki cukru (użyłam jasnego cukru muscovado)
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

NA KRUSZONKĘ:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki cukru (użyłam jasnego cukru muscovado)
  • 1/2 kostki masła (100 g)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

NA JOGURT:

  • 1 duży kubek jogurtu greckiego
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (dowolnie)

 

  1. Zaczynamy od przygotowania jogurtu, żeby się zdążył lekko zmrozić przed upieczeniem ciasta. W tym celu mieszamy jogurt z syropem lub miodem i ekstraktem waniliowym. Kubek z jogurtem przykrywamy  folią i wstawiamy do zamrażarki. W czasie mrożenia od czasu do czasu dobrze jest przemieszać jogurt, żeby mroził się równomiernie.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  3. Owoce mieszamy z cukrem i skrobią i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier, sól i cynamon, mieszamy.
  5. Masło rozpuszczamy i wlewamy do suchych składników. Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie lepkie ciasto.
  6. Posypujemy owoce równomiernie małymi kawałkami ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy 45 minut w 180 st. C.
  8. W czasie pieczenia ciasta jogurt się mroził i przed podaniem powinien mieć konsystencję bardzo gęstego, kremowego sosu i taki jest najlepszy. Mrożony zbyt długo stanie się twardy.
  9. Upieczone crumble wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż lekko przestygnie. Podajemy z jogurtem. Dobre jest zarówno na ciepło jak i na zimno.

crumble-z-mrozonym-jogurtem_2

 

crumble-z-mrozonym-jogurtem_3

Print Friendly

Zobacz także: