2_cronut

Nowojorczycy oszaleli na punkcie cronutów. Stoją w kolejce od bladego świtu żeby zjeść cronuta do porannej kawy. O Cronut Manii pisze prasa, mówi telewizja. Amerykańscy blogerzy prześcigają się w podawaniu tego jedynego, najlepszego przepisu. Jest cronut funpage i organizacja cronutfilów… No dobra, ale o co chodzi?Dominque Ansel, właściciel nowojorskiej piekarni, wykroił z ciasta na croissanty kształ doughnuta i usmażył go w głębokim oleju, tę hybrydę nazwał cronutem, zrobił jej dobrą reklamę i pewnie już dorobił się miliona dolarów. Robi wrażenie? – Na mnie robi, ale nie sam produkt, tylko genialna jego promocja. Zwykłe ciastko stało się trudno dostępnym  obiektem pożądania. Na stronie internetowej rzeczonej piekarni czytamy, że aby załapać się na poranną dostawę trzeba stać w kolejce najpóźniej od 7:00 rano (w dzień powszedni otwierają piekarnię o 8:00, a w soboty od 9:00), a jedna osoba może kupić tylko dwa cronut’y. Żeby mieć pewność, że się coś w ogóle kupi trzeba złożyć odpowiednio wcześniej zamówienie. Cena za sztukę to drobne 5 dolców…Oryginalnego przepisu na ciasto nie zna nikt, wiemy jedynie, że jest podobne do ciasta na croissanty, że do smażenia używa się oleju z pestek winogron. Cronuty są albo obtaczane w cukrze, albo wypełniane kremem, albo polewane lukrem. Począwszy od maja, co miesiąc, w piekarni Ansela pojawia się nowy smak cronatów. Żeby przybliżyć sobie i Wam smak tego cudeńka zrobiłam swoją uproszczoną wersję cronata z gotowego ciasta francuskiego z lukem pomarańczowym. Efekt mojego smażenia cronatów widzicie na zdjęciu, ale nie zdradzę Wam mojej o nich opinii, bo jestem ciekawa co Wy sądzicie. Acha! Jeszcze jedno. Dominique Ansel ostrzega, że cronuty im świeższe tym lepsze i ja to też potwierdzam. Czas zdecydowanie im nie służy!

okuchnia okuchnia5-10 osób okuchnia30 min łatwe
NA 10 CRONUTÓW:

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 L oleju z pestek winogron
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

 


  1. Ciasto składamy na cztery, wałkujemy żeby zlepić warstwy i uzyskać placek grubości 1 cm.
  2. Wycinamy kształt doughnatów np. za pomocą szklanki i małej, metalowej zakrętki od butelki.
  3. Resztę ciasta zlepiamy i ponownie wałkujemy na grubość 1 cm, żeby wyciąć kolejne kółka.
  4. Olej rozgrzewamy w rondlu lub głębokiej patelni. Musi być bardzo gorący. Najlepiej sprawdzić czy jest już odpowiednio rozgrzany wrzucając kawałek ciasta. Gdy ten zacznie się smażyć to znaczy, że czas wrzucać cronuty do oleju.
  5. Smażymy jak pączki obracając aby się zezłociły z obu stron. Trwa to dość długo. Pączki smażą się znacznie szybciej.
  6. Cronuty powinny wyrosnąć i się zezłocić. Wyjmujemy je za pomocą łyżki-sitka lub łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy.
  7. Z cukru pudru, soku i skórki z pomarańczy ukręcamy lukier. Oczywiście gdy jest zbyt lejący to trzeba dodać więcej cukru, a gdy zbyt gęsty to więcej soku.
  8. Polewamy cronuty lukrem i wcinamy póki świeże!

2_cronut_min

Print Friendly

Zobacz także: