Croissanty w sam raz na weekendowe śniadanie.

…a lubicie jeść śniadanie w łóżku? Jest to powszechnie uznawane za przyjemność ale osobiście wcale tego nie lubię – jedzenie w łóżku kojarzy mi się z byciem chorą. 

czas przygotowania: 10 min

stopień trudności:  bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 2 croissanty
  • 2 cienkie plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej
  • 3 łyżki tartego sera Bursztyn lub Cheddara
  • 1 łyżka masła
  • 1/2  łyżeczki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz

WYKONANIE:

  1. W rondelku rozpuszczamy masło , dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy do niej mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki i podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy dwie łyżki sera (jedną zostawiamy do posypania), szczypior i przyprawiamy pieprzem.
  2. Croissanty przekrawamy wzdłuż na pół, na dolną połowę kładziemy plaster szynki i smarujemy sosem serowym, przykrywamy górną połową,  którą posypujemy tartym serem.
  3. Wkładamy do piekarnika pod grill, żeby się wierz lekko zrumienił.
Print Friendly

Zobacz także: