Cóż może lepiej uświetnić walentynkową randkę niż wykwinty francuski deser?

czas przygotowania: 30 min + 5 godzin chłodzenia kremu

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 500 ml śmietanki tortowej (36%),
  • 8 żółtek,
  • 80 g cukru pudru,
  • 6 łyżek brązowego cukru,
  • 2 laski wanilii lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

WYKONANIE:

  1. Żółtka ucieramy z białym cukrem mikserem na najniższych obrotach, do momentu, gdy żółtka zaczną bieleć (zrobi się kogel – mogel).
  2. Nastawiamy w czajniku gorącą wodę i włączamy piekarnik na temperaturę 120 st. C.
  3. Śmietanę wlewamy do rondelka.
  4. Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół i wyskrobujemy z nich nasionka i dodajemy je do śmietany.
  5. Śmietanę mocno podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  6. Bardzo ciepłą śmietanę wlewamy powoli do żółtek i mieszamy delikatnie aby nie zrobić piany. Płyn powinien być gładki, jednolity, bez pęcherzyków powietrza.
  7. Mieszaninę rozlewamy do żaroodpornych miseczek, które zakrywamy folią aluminiową.
  8. Miseczki wstawiamy do większego, żaroodpornego naczynia, do którego wlewamy gorącą wodę, tak do połowy wysokości miseczek.
  9. Naczynie stawiamy do nagrzanego piekarnika na około 50 minut – krem powinien się ściąć.
  10. Pozostawiamy foremki do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  11. Godzinę przed podaniem powierzchnię kremu należy posypać cienką warstwą brązowego cukru, który następnie należy skarmelizować – profesjonalnie robi się to  za pomocą ręcznego palnika gazowego, a ponieważ raczej większość z nas takowego nie posiada, można to zrobić za pomocą spirali grillującej w piekarniku. W tym celu ustawiamy foremki z kremem tuż pod rozgrzaną spiralą na około 1 minutę, przy czym drzwi piekarnika pozostawiamy otwarte. Cukier powinien się lekko roztopić, mocno zbrązowieć i stworzyć skorupkę na kremie, ale nie może się spalić!
  12. Ponieważ karmelizowanie cukru w piekarniku  trochę podgrzeje nam krem to należy go ponownie schłodzić w lodówce.
 
 
 
Print Friendly

Zobacz także: