cieple lody murzynki okuchnia

Czy wasze mamy też Wam wmawiały, że ciepłe lody, tzw. „murzynki” to to samo co normalne, mrożone? Moja w ramach obawy o moje gardło często używała tego argumentu. Ja nie byłam naiwna, nie, nie. Nawet pięciolatek wie, że lody nie mogą być CIEPŁE! Zatem rodzice nie wciskajcie kitu swoim dzieciom, bo swój rozum mają :-)
…a swoją drogą przygotowywanie ciepłych lodów jest na tyle szybkie i proste, że można do niego zaangażować właśnie dzieci. Rodzice robią masę białkową, a pociechy wypełniają nią wafelki i ozdabiają wierzch. Świetna zabawa gwarantowana! Lepiąca się kuchnia też ;-)
P.S. Jest to też idealny sposób aby zużyć nadmiar białek.

czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (10 murzynków):

  • 3 białka
  • 300 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 wafelków
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • szczypta soli
WYKONANIE:
  1. Białka powinny mieć temperaturę pokojową, bo wtedy lepiej się ubijają.
  2. Do małego rondelka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, mieszamy i wstawiamy na gaz. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut od rozpoczęcia wrzenia syropu.
  3. W czasie gotowania się syropu ubijamy białka wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Gorący syrop wlewamy do białek cienką strużką bez przerywania ubijania. Kontynuujemy ubijanie, aż masa zgęstnieje na krem.
  5. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy do kremu i wyciskamy do wafelków spiralnie jak lody z maszyny.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polewamy nią lody.
cieple lody murzynki okuchnia
Print Friendly

Zobacz także: