ciasto marchewkowe ciasto marchew cynamon

Na grillowej imprezie podaliśmy pyszne ciasto marchewkowe ze stracciatellą z serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Wszyscy byli zachwyceni. Jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealnie nadaje się jako deser w upalne dni, gdyż świetnie smakuje schłodzone. Do tego gorzka kawa… I hamak… Muszę je zrobić raz jeszcze, tylko dla siebie :-)
Jest to przepis od cioci Halinki z Łodzi. Znakomicie się sprawdził!

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (8 osób):

CIASTO:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 szklanka startej marchewki wraz z sokiem
  • 1/2 szklanki skoku ananasowego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka ekstraktu z wanilli
STRACCIATELLA:
  • serek mascarpone
  • 1/3 startej, gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru

WYKONANIE:

  1. Ucieramy jajka z cukrem.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól.
  3. Dodajemy olej i sok a następnie długo ucieramy, aby masa była jednolita i puszysta.
  4. Następnie dodajemy marchew oraz orzechy i dokładnie mieszamy.
  5. Gotową masę wlewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 45 min. w temperaturze 180 stopni.
  7. Serek mascarpone dokładnie ucieramy z cukrem a następnie łączymy ze startą czekoladą.
  8. Schłodzone ciasto smarujemy straciatellą.
  9. Podajemy schłodzone.
PORADY:
Zamiast papieru do pieczenia możemy blachę wysmarować masłem i bułką tartą. Papier ułatwia wyjmowanie ciasta z tortownicy.
Print Friendly

Zobacz także: