czas przygotowania: 40 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 porcji):

50 g mąki, 50 g cukru, 50 g masła, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 jajka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady po 100 g

WYKONANIE:

  1. Rozpuszczamy masło i czekoladę w metalowej miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą lub w mikrofalówce.
  2. Ubijamy jajka razem z cukrem do białości, dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i czekoladę z masłem. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Małą (około 20 cm), prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Wlewamy ciasto do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 min. Ciasto powinno być spieczone z wierzchu ale wilgotne w środku.
Robienie tego ciasta nie jest zwykłym pieczeniem, ale raczej kuchenną alchemią – przeobrażaniem stanu skupienia czekolady z jednoczesnym zwielokrotnieniem jej objętości :)
Print Friendly

Zobacz także: