ciasto czekoladowe z truskawkami

To jest ciasto dietetyczne. Zaufajcie mi. Gwarantuję, że gdy w chwili slabosci zjecie 2 kawałki, to na długi czas odejdzie Wam ochota na słodycze 😉 Ja czasami mam chętkę na coś baaardzo czekoladowego i takie ciasto jest wtedy idealne. Przepis znalazłam w książce „Apetyczna panna Dahl”, a że sezon na truskawki trwa, to połączyłam to wszystko ze sobą. Jako dodatek do ciasta zrobiłam pyszny sos truskawkowy z waniliową nutą, do którego użyłam swój niezawodny domowy ekstrakt waniliowy. Wydaje mi się, że idealnie pasował. Polecam!!!

czas przygotowania: 6 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 – 8 osób):

NA CIASTO:

  • 300 g (3 tabliczki) gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki gorącej kawy
  • 225 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
  • 6 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
NA SOS I PRZYBRANIE:
  • 250 g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250 g śmietanki 30%

WYKONANIE:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
  2. Oddzielamy żółtka jaj od białek.
  3. Czekoladę wraz z cukrem rozdrabniamy, w robocie kuchennym, na proszek za pomocą noża obrotowego.
  4. Do czekolady dodajemy gorącą kawę, masło, żółtka, ekstrakt waniliowy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Białka ubijamy wraz z solą na sztywną pianę i dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy delikatnie wszystko razem, aż masa wchłonie pianę.
  6. Prostokątną foremkę o długości 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45 min.
  7. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blacie do ostygnięcia. W tym czasie na pewno środek opadnie ale się tym nie przejmujemy. Ostudzone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby całkowicie zastygło.
  8. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, najładniejsze egzemplarze odkładamy do ozdobienia ciasta, a z reszty robimy sos. W tym celu kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż powstanie gęsty sos.
  9. Ciasto wyjmujemy z lodówki, ozdabiamy bitą śmietaną i truskawkami. Podajemy z sosem.
ciasto czekoladowe z truskawkami
ciasto czekoladowe z truskawkami
Print Friendly

Zobacz także: