churros okuchnia

Karnawał w tym roku jest bardzo krótki. Ledwie skończyliśmy świętować Nowy Rok, a już są Ostatki. Zgodnie z tradycją w czwartek trzeba się solidnie najeść, zatem wszelkie pączki i faworki są jak najbardziej wskazane. Ja postanowiłam tym razem wypróbować hiszpańskie churros. W Katalonii przegryza się je do porannej kawy. Są zrobione z ciasta ptysiowego smażonego na głębokim tłuszczu. Podaje się je posypane cynamonowym cukrem pudrem, a wielbiciele wersji MEGA tuczących, jedzą je maczane w roztopionej czekoladzie. Najsmaczniejsze są zaraz po zrobieniu, gdy są jeszcze lekko ciepłe i chrupiące.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 8 – 12 osób):

  • 150 g mąki
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 110 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 L oleju rzepakowego lub słonecznikowego do smażenia
  • 3 łyżki cukru pudru + 1/2 łyżeczki cynamonu do posypania

WYKONANIE:

  1. Do rondla wlać wodę i mleko, dodać masło, cukier i sól. Zagotować. Wsypać całą mąkę i natychmiast wymieszać drewnianą łyżką, aż utworzy się kula z ciasta.
  2. Ciasto przełożyć do miski robota kuchennego i zacząć wyrabiać żeby z ciasta odparowała cała para. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka i nadal wyrabiamy, aż utworzy się gładka i lepka masa.
  3. Ciasto przekładamy do praski od ciasta lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  4. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej do około 375 st. C. Żeby stwierdzić czy olej jest już odpowiednio rozgrzany wrzucamy kawałek ciasta. Jak zacznie się smażyć to znak, że mamy właściwą temperaturę.
  5. Wyciskamy  paski ciasta bezpośrednio na gorący olej i odcinamy wilgotnymi nożyczkami. Długość pasków w zasadzie jest dowolna, ale optymalna to około 10 cm. Nie smażymy za dużo churros na raz bo się będą zlepiać i trudno je będzie odwracać na drugą stronę, bo smażymy oczywiście z dwóch stron na złoty kolor.
  6. Każdą porcję usmażonych churros wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru oleju, a następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
churros okuchnia
Print Friendly

Zobacz także: