chlodnik z rzodkiewek rzodkiewki ogorek

Przekonałam się, że posiadanie ogródka z warzywami zmienia podejście do gotowania. Zawsze starałam się, aby używać składników, na które jest właśnie sezon, ich wybór był zawsze duży bo na targu, czy w dobrym sklepie jest przegląd ze wszystkich dostępnych, o danej porze, warzyw i owoców. Jednak mając ogródek to się gotuje z tego co wyrośnie. Zatem w miniony weekend wcinaliśmy rzodkiewki. Jeśli my byśmy ich nie zjedli to zrobiłyby to za nas robaki – już zaczynały się dobierać! 

Zrobiłam chłodnik z rzodkiewkami i miętą, bez gotowania. Jest lekki i orzeźwiający, więc idealny na gorące dni. Zupę można podawać samą lub z pieczywem, a przed podaniem można skropić oliwą.

czas przygotowania: 1/2 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 2 pęczki rzodkiewek (około 15 sztuk)
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek mięty
  • 1/2 litra jogurtu naturalnego
  • 1/2 litra maślanki
  • 1 łyżka oliwy
  • biały pieprz
  • sól

WYKONANIE:

  1. Rzodkiewki i ogórek myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  2. Listki mięty myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do warzyw.
  3. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
  4. Do miski dolewamy jogurt i maślankę. Mieszamy razem z czosnkiem, solą i pieprzem.
  5. Całość mieszamy w naczyniu i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy do smaku.
chlodnik z rzodkiewek rzodkiewki ogorek
Print Friendly

Zobacz także: