W sobotę byliśmy na targu żywności ekologicznej (informacja dla Torunian – targ odbywa się w pierwszą sobotę miesiąca na terenie muzeum etnograficznego), wypełnienie dużej torby na zakupy zajęło nam 10 minut – kaszą i mąką, masłem i serami zagrodowymi, wędliną z domowych wędzarni składającą się w 100% z mięsa… Od razu zabrałam się za pieczenie chleba, a ponieważ nie miałam nastawionego zakwasu to przygotowałam chleb na drożdżach – szybki i smaczny. Dodatek czarnuszki dodaje mu wytrawnego, lekko pikantnego smaku, przez co świetnie pasował to rzeżuchy, którą wysiałam w zeszłym tygodniu. Ach! Idzie wiosna : )

czas przygotowania: 2 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (1 bochenek):

NA CHLEB:

  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 300 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • kostka świeżych drożdży (100 g)
  • 400 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki czarnuszki
NA KANAPKI:
  • masło zagrodowe
  • ser biały z pieprzem z mleka koziego
  • rzeżucha

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 3 łyżki czarnuszki (1 zostawiamy do posypania chleba) oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręką bądź mikserem zaopatrzonym w odpowiednią końcówkę około 10 minut, aby się dobrze napowietrzyło.
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 40 min.).
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
  4. Foremkę keksową o długości 20 cm smarujemy obficie masłem i wkładamy do niej wyrośnięte ciasto.
  5. Ciasto wierzch nacinamy w kilku miejscach, smarujemy ciepłą wodą i posypujemy pozostałą czarnuszką.
  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 min. Piekarnika w czasie pieczenia chleba nie otwieramy.
  7. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
  8. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły, posmarowany dobrym masłem, z serem kozim i rzeżuchą.
Print Friendly

Zobacz także: