Chilli SIN carne to wegetariańska wersja słynnej meksykańskiej potrawy. Ponieważ nasza droga koleżanka Marta jest wegetarianką, więc z myślą o niej ugotowałam to bezmięsne chilli. W praniu okazało się, że danie najbardziej smakuje synkowi Marty – Stasiowi. Ma chłopak dobry gust ; )

czas przygotowania: 12 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (8 osób):

NA CHILLI:

  • 200 g suszonej fasoli red kidney
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1  łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól
  • pszenne placki tortilla
NA SALSĘ:
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • limonka
  • garść kolendry
  • sól

WYKONANIE:

  1. Dzień przed gotowaniem namaczamy fasolę w dużej ilości zimnej wody. Jeżeli używamy fasoli z puszki to oczywiście pomijamy tę czynność.
  2. Namoczoną fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła. W razie potrzeby dolewamy więcej wody i solimy.
  3. Cebule i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a czosnek w drobną kosteczkę.
  4. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.
  5. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem oraz z wszystkimi przyprawami. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy paprykę i kontynuujemy smażenie do czasu, aż papryka będzie miękka.
  6. Ugotowaną fasolę odcedzamy z nadmiaru wody i przekładamy do rondla. Dodajemy również pomidory i kukurydzę.
  7. Całość mieszamy, doprawiamy jeszcze solą, jeśli jest taka potrzeba i dusimy razem, aż smaki się połączą.
  8. Chilli powinno być gęste i aromatyczne, ale warzywa nie mogą być rozgotowane, aby nie powstała nieapetyczna breja.
  9. Placki tortilli chwilę podpiekamy na grillu lub patelni grillowej aby się zrumieniły z obu stron. Napełniamy chilli i podajemy z pikantną salsą.
  10. Aby zrobić salsę należy obrać pomidora ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
  11. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.
  12. Papryczkę chilli myjemy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobniutką kostkę.
  13. Kolendrę drobno siekamy.
  14. Wszystkie składniki razem mieszamy, skrapiamy sokiem z limonki i solimy do smaku.
PORADY:
Zamiast suszonej fasoli można użyć fasoli w puszce. Na tę ilość potrzebne będą dwie puszki fasoli.
Print Friendly

Zobacz także: