Lubię nagotować chili con carne na cały tydzień, żeby po powrocie z pracy szybko je odgrzać i zajadać z tortillą zrumienioną na patelni grillowej. Kto powiedział, że fast food nie może być smaczny i zdrowy?

czas przygotowania: 120 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1/2 kg wołowiny, 2 puszki czerwonej fasoli, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 2 papryki czerwone, 1 papryczka chili, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Mięso i cebule kroimy w  kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  2. Ząbek czosnku i chili drobno siekamy i dodajemy do mięsa.
  3. Dorzucamy słodkie papryki pokrojone w kostkę. Wszystko dobrze podsmażamy.
  4. Dodajemy przyprawy sypkie z wyjątkiem soli i pieprzu.
  5. Mięso zalewamy gorącą wodą tak aby je prawie zakryła. Dusimy na małym ogniu do miękkości.
  6. Do miękkiego mięsa wlewamy puszkę pomidorów i dusimy 10 minut.
  7. Czerwoną fasolę przelewamy na durszlak i opłukujemy z nadmiaru zalewy. Przekładamy do mięsa.
  8. Całość przyprawiamy solą i ewentualnie pieprzem, gdyby papryczka chili nie dała odpowiedniej ostrości.
  9. Dusimy jeszcze parę minut żeby wszystkie smaki się połączyły, a potrawa nabrała odpowiedniej konsystencji.


Print Friendly

Zobacz także: