czas przygotowania: 60 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, kawałek korzenia imbiru, 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego, szczypta chili, 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego, 1 łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól, olej

WYKONANIE:

  1. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  2. Cebulę obieramy, kroimy na ósemki i rozdzielamy na płatki.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy przyprawy, imbir i czosnek i chwilę przesmażamy mieszając.
  4. Dodajemy cebulę, solimy i chwilę ją podsmażamy aż się zeszkli.
  5. Dolewamy jogurt i dusimy cebulę pod przykryciem aż będzie bardzo miękka.
Przepis na to danie pochodzi z TV kuchni z programu „Floyd w Indiach”. Jest doskonałym przykładem tego jak Hindusi potrafią z bardzo prostych i tanich składników przyrządzić kolorową, aromatyczną i bardzo smaczną potrawę.

Print Friendly

Zobacz także: