fasola

Przyznam się, że cassoulet jadłam we Francji tylko i wyłącznie w formie konserwy. Jest odpowiednikiem naszej fasolki po bretońsku i świetnie się sprawdza jako obiad przygotowywany w spartańskich warunkach. Wystarczy mieć butlę z gazem, garnek i łyżkę żeby się najeść do syta. I tak jak z naszą fasolką bywa można tam kupić produkt całkiem smaczny jak i niejadalny. Ponieważ przetestowałam wiele wersji z puszki to postanowiłam sprawdzić jak właściwie smakuje wersja domowa, zrobiona z przepisu „francuskiej babci”. Jak można się łatwo domyślić różnica była gigantyczna na korzyść mojego dania oczywiście. Kluczem jest jakość i ilość mięsa i przyprawy. Producenci konserw oszczędzają dodając tłusty boczek i kiełbaski kiepskiej jakości, a lepiej jest użyć mniej ale lepszych składników żeby odnieść fasolowy sukces. 
okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia3 h
 
  • 500 g białej, drobnej, suszonej fasoli
  • 2 kacze udka
  • 6 frankfurterek
  • 300 g chudego, surowego, wędzonego boczku
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 marchwie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  1. Fasolę dzień wcześniej zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc.
  2. Marchew i cebulę kroimy w kostkę, selera w centymetrowe kawałki, a czosnek w plasterki. Boczek kroimy w kostkę, a frankfurterki w 2-centymetrowe kawałki.
  3. Kacze udka dokładnie nacieramy solą i pieprzem.
  4. Na dno brytfanny wlewamy 4 łyżki oliwy i rozgrzewamy na średnim ogniu. Wkładamy udka i mocno obsmażamy z obu stron, wyjmujemy na talerz. Następnie wrzucamy boczek i kiełbaski, gdy się podsmażą to do dokładamy do nich udka. Do mięsa dorzucamy warzywa, związany sznureczkiem pęczek pietruszki oraz liście laurowe. Smażymy warzywa z mięsem przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  5. Wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy odsączoną fasolę. Całość podlewamy zimną wodą tak aby przykryła fasolę.
  6. Brytfannę nakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200oC na około 2 godziny, a konkretnie do chwili, gdy fasola będzie miękka. Po około godzinie pieczenia zaglądamy, czy fasola jest przykryta sosem, jeżeli nie to dolewamy gorącej wody.

cassoulet

Print Friendly

Zobacz także: