cannelloni-z-brokułami

Czy to brokuły czy brukselki? – Pokłóciliśmy się, bo ON to kupował i WIE, że to brukselki, a JA pamiętam jak MÓWIŁ, że to brokuły. Gdybym GO posłuchała i brukselki nie siała to byśmy jej w ogóle nie mieli, bo OCZYWIŚCIE wyrosły brokuły. Dorodne, ciemnozielone. Cały problem w tym, że wszystkie warzywa kapustne jako młode sadzonki wyglądają tak samo. Jak sobie ich nie opiszesz to nie ma szans żeby je od siebie odróżnić. Dopiero jak zawiązują główki to widać, czy to będzie kalarepa, kalafior, kapusta itp.Przepis na cannelloni z brokułami widziałam kiedyś w programie Jamiego Oliviera. Swoje robiłam z pamięci, gdyż wszystko jest bardzo proste. Jak później sprawdziłam różniliśmy się w szczegółach. Ale w obu przypadkach wyszło pysznie :)
okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1 h
  • 16 cannelloni
  • 4-5 bardzo dojrzałych pomidorów – ok. 500g (w sezonie puszka pomidorów)
  • 1 kubeczek śmietany 22% – 200g
  • 60 g parmezanu (mazuriano, grana padano, pecorino)
  • 2 duże brokuły – ok. 1kg
  • 1 kulka mozzarelli – 100g
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  1. Najpierw przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory obieramy ze skórki (gdy oblejemy je wrzątkiem skórka łatwo zejdzie), a nastepnie kroimy je na kawałki i miksujemy blenderem. Powstałą masę doprawiamy octem winnym, cukrem, solą i pieprzem. Do świeżych pomidorów, jeżeli trzeba, dodajemy trochę wody aby powstał półpłynny sos. Te z puszki po prostu miksujemy z zalewą. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego.
  2. W garnku, w osolonej wodzie, gotujemy brokuły, aż będą miekkie. Odcedzamy i gdy troche ostygną rozgniatamy na puree razem z masłem. Doprawiamy porządnie solą, pieprzem i gałką. Dodajemy na końcu jajko.
  3. Brokułowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy canneloni. Możemy to zrobić za pomocą mocnego woreczka foliowego z obcietym narożnikiem. Nadziane cannelloni układamy w sosie pomidorowym lekko je dociskając.
  4. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z połową parmezanu. Wykładamy ją na cannelloni. Na niej układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i wszystko posypujemy resztą parmezanu.
  5. Zapiekamy ok. 30-40 min w 180 stopniach. Smacznego :)

cannelloni-z-brokułami_

Print Friendly

Zobacz także: