calzone winobranki

Oto jedna z potraw, którą robię rok w rok w sezonie zbioru winogron. Przepis na nią pochodzi z mojej ulubionej książki „Wyśmienita kuchnia włoska”, którą już nie raz przywoływałam na swoim blogu. Calzone winobranki jest napewno najznakomitszym ze znakomitych przepisów w tej książce. Robiąc go wielokrotnie wprowadziłam kilka zmian, które zdecydowanie ułatwiają przygotowanie tej potrawy i wpływają korzystnie na jej smak. 

czas przygotowania: 3 h
stopień trudności: dość trudne
SKŁADNIKI (4 duże pierogi):

NA CIASTO:

  • 400 g mąki typu 550
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

NA FARSZ:

  • 200 g mozzarelli
  • 100 g boczku wędzonego
  • 200 g ciemnych winogron
  • 300 g pieczarek
  • 12 czarnych oliwek drylowanych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek dymki
  • 3 pomidory
  • pęczek świeżego oregano
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego.
  2. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy  z cukrem i solą.
  3. Miękkie masło rozcieramy palcami wraz z mąką.
  4. Mleko lekko podgrzewamy aby było letnie, dodajemy oliwę i  rozpuszczamy w nim drożdże. Mieszaninę wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto, które nie lepi się do rąk. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby rosło.
  5. Kiedy rośnie ciasto to zajmujemy się farszem.
  6. Boczek kroimy w drobną kostkę.
  7. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego boczek, smażymy.
  8. Dymkę kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę i dodajemy do boczku. Dusimy do zeszklenia.
  9. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kawałki średniej wielkości i dodajemy do cebuli. Smażymy, aż odparuje z nich woda. Możemy je popieprzyć ale nie solimy.
  10. Pomidory przelewamy gorącą wodą, zdejmujemy z nich skórkę i pozbawiamy pestek. Kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  11. Winogrona przekrawamy na pół, wyciągamy pestki i wrzucamy do miski z pomidorami.
  12. Oliwki odsączamy z zalewy i również dodajemy do pomidorów.
  13. Do farszu dodajemy jeszcze zawartość patelni i całość przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym oregano. Mieszamy.
  14. Mozzarellę kroimy w dużą kostkę.
  15. Mając przygotowane składniki farszu możemy zacząć lepić pierogi.
  16. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o średnicy 25 cm. Placek przekładamy na kawałek papieru do pieczenia (dla każdego placka bierzemy odrębny kawałek papieru).
  17. Na jedną połowę każdego placka kładziemy 1/4 farszu oraz 1/4 kostek sera. Przykrywamy nadzienie drugą połową placka i dobrze sklejamy brzegi zawijając je do góry aby powstał rancik.
  18. Pierogi wraz z papierem, na którym były lepione przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane.
calzone winobranki
Print Friendly

Zobacz także: