Ważne jest aby buraczki upiec, a nie gotować w wodzie. Dzięki pieczeniu zachowują cały aromat, robią się słodkie i nie są wodniste. Problem w tym, że ich pieczenie trwa dość długo, a potem długo stygną. Dlatego ich przygotowywanie trzeba przewidzieć z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Zapewniam jednak, że warto na nie poczekać…

czas przygotowania: 120 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1/2 kg buraczków średniej wielkości,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka masła,
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki,
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Buraczki myjemy, owijamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy, aż będą miękkie (będzie można wbić w nie widelec). Odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i wyciskamy ząbki czosnku, solimy i całość podsmażamy.
  4. Ostudzone buraczki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, lekko przesmażamy.
  5. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do buraczków. Dolewamy śmietankę, dodajemy pieprz i ewentualnie jeszcze solimy, jeśli jest taka potrzeba.

Print Friendly

Zobacz także: