buleczki z serkiem z czosnkiem niedzwiedzim

Co powiecie na to, żeby jutro wstać o dowolnej porze i wysunąć z piekarnika blachę z gotowymi bułeczkami, hę? Wieczorem mikser je wyrobi, a rano piekarnik upiecze. Uwielbiam takie wygodne życie!

Żeby nie jeść suchych bułek można się jeszcze nieco ciut wysilić i zrobić serek z czosnkiem niedźwiedzim taki a’ la Almette, ale produkcji własnej, naprawdę naturalny. Czosnek niedźwiedzi możemy posadzić w naszym ogródku zamiast konwalii, jego liście mi się tak kojarzą. Też lubi zacienione i wilgotne miejsca, kwitnie w maju a jego liście mają naprawdę smak czosnku, trochę bardziej delikatny. Najlepiej go sadzić z cebulek gdyż sadzonki są stosunkowo drogie. Idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek, past czy zup.

PS. Przepis na bułeczki krąży w internecie, ale nikt się nie przyznał do źródła jego pochodzenia, a to przepis pani Teresy Cichowicz – Porady z książki „Kuchnia skandynawska”.

okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia30 min łatwe
NA 12 BUŁEK:

  • 500 g mąki wrocławskiej typu 500
  • 1 szklanka mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek
  • 25 g masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • amarantus lub mak lub sezam do posypania bułek (dowolnie)

NA TWAROŻEK:

  • 250 g sera ricotta lub typu ricotta
  • ok. 8-10 liści czosnku niedźwiedziego
  • 1 mała, młoda cebulka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Czas wykonania to: 30 minut przygotowań i 8-10 h wyrastania

  1. Wieczorem przygotowujemy ciasto na bułeczki. Wszystkie składniki warto jednak wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
  2. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Drożdże kruszymy do kubka i dolewamy do nich trochę mleka. Rozcieramy.
  4. Do dzieży miksera wlewamy roztarte drożdże, resztę mleka, ostudzone masło i wbijamy jajko. Mieszamy mokre składniki razem, a następnie dosypujemy do nich przesianą mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem z hakiem, bądź ręką na gładkie ciasto. Powinno być elastyczne i nielepiące się do rąk.
  5. Z ciasta robimy wałek i kroimy go na 12 równych kawałków. Z każdego kawałka formujemy okrągłe bułeczki.
  6. Blachę do pieczenia (taką, która się zmieści do lodówki) wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bułki w około dwucentymetrowych odstępach. Przykrywamy z wierzchu czystą ścierką i wstawiamy do lodówki na noc.
  7. Rano wyrośnięte bułeczki wyjmujemy z lodówki, smarujemy z wierzchu ciepłym mlekiem i posypujemy ziarnami.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. C i pieczemy  około 5 – 10 minut. Mój piekarnik nie dogrzewa do takiej temperatury, więc piekłam 15 minut w 230 st. C, aż bułeczki się lekko zarumieniły.
  9. Bułeczki możemy podać z dowolnymi dodatkami, jak np. twarożek z czosnkiem niedźwiedzim. W tym celu liście czosnku niedźwiedziego kroimy w wąskie i krótkie paseczki, cebulkę także drobno kroimy, mieszamy wszystko z ricottą w miseczce, dodajemy sok z cytryny i dobrze przyprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy na 1-2h do lodówki aby smaki się przeniknęły i gotowe.

buleczki z serkiem z czosnkiem niedzwiedzim

Print Friendly

Zobacz także: