Makaron bucatini nie jest do kupienia w każdym sklepie. Zatem próbowałam kiedyś tego dania w wersji ze spaghetti – przecież to prawie to samo, ale „prawie” robi wielką różnicę… Nie wiem jak to działa, że mała dziurka biegnąca przez środek makaronu tak zmienia jego smak, ale jest to fakt sprawdzony przeze mnie empirycznie!

czas przygotowania: 40 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

500 g makaronu bucatini (długie i cienkie, jak spaghetti, rurki), 1 polędwiczka wieprzowa, 200 g pieczarek, 1 cebula, pęczek szczypiorku, 100 g sera gorgonzola, mały kubeczek słodkiej śmietanki 30%, 1/2 szklanki białego wina, 1 szklanka bulionu drobiowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, mała łyżeczka sosu Worcester,  2 łyżki mąki, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na pozostałym, po smażeniu mięsa, tłuszczu. Dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.
  3. Warzywa posypujemy mąką, zalewamy winem i rosołem. Po zagotowaniu i zgęstnieniu sosu dolewamy śmietanę.
  4. Dokładamy pokruszony ser pleśniowy i mięso.
  5. Doprawiamy sosem Worcester, solą i pieprzem.
  6. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i wykładamy na talerze.
  7. Makaron polewamy sosem i  posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


Print Friendly

Zobacz także: