bruschetta z pomidorami i gorgonzola
Wakacje strasznie mnie rozleniwiły, no i ta pogoda… Lato w pełni i korzystam z niego czytając książki na trawie, wylegując się na hamaku, opalając się. Te miłe chwile wykradam między obowiązkami w pracy, w domu i ogrodzie – bo nieustająco podlewam, pielę i zbieram plony, które sama wyhodowałam. Ostatnio uświadomiłam sobie, że nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam warzywa na rynku czy w sklepie. Ot, po prostu zjadam na bieżąco to co mi urośnie, a gdy czegoś mam za dużo to mrożę. Aktualnie pięknie dojrzewają pomidory. Niesamowicie pachną, a są tak dojrzałe, że aż słodkie i dlatego od jakiegoś już czasu goszczą na moim stole w roli głównej, np. na bruscheccie, którą zjadłam na sobotnie śniadanie.
 
czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • dwa duże kawałki chleba do bruschetty
  • 50 g sera pleśniowego  (np. gorgonzoli, lazura lub innego  ulubionego)
  • 2  pomidory malinowe
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżka octu winnego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, dodajemy ocet winny, cukier i szczyptę soli. Smażymy mieszając, aż cebula nabierze złotego koloru.
  2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Do pomidorów dodajemy 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę i przyprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
  3. Chlebek opiekamy na grillu z obu stron, aż będzie chrupiący. Upieczony nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku i polewamy oliwą (około 1 łyżki na duży kawałek chleba).
  4. Na każdą kromkę nakładamy cebulę, pomidory odsączone z soku i kawałki sera.
  5. Natychmiast podajemy.
bruschetta z pomidorami i gorgonzola
Print Friendly

Zobacz także: