bruschetta ala neapolitana

Gdy macie ochotę na pizze ale nie macie czasu jej przyrządzić to nie zamawiajcie jej przez telefon czy też czasem nie kupujcie mrożonej! Zróbcie bruschette Napoletana. Na chrupiącym, czosnkowym pieczywie posmarowanym dobrą oliwą, z dodatkiem rozpływającej się mozzarelli i pysznych pomidorków, przyprawiona świeżą bazylią i skropiona kremem balsamicznym. Pycha! Można dodać pokrojone czarne oliwki. Bedą pasowały. Ja jednak chciałam się nacieszyć pomidorkami koktajlowymi z naszej działki. Zostało ich już tak niewiele. Idzie jesień. Addio pomidory, addio ulubione… :-(

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 – 4 osoby):

  • dwa duże kawałki chleba do bruschetty
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek bazylii
  • łyżka kremu balsamicznego
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Chlebek opiekamy na grillu z obu stron, aż będzie chrupiący (jedną stronę opiekamy krócej). Tę mniej zapieczoną stronę nacieramy przepołowionym ząbkiem czosnku i polewamy oliwą (około 1 łyżki na duży kawałek chleba).
  2. Na każdą kromkę nakładamy plastry mozzarelli i przepołowione pomidorki koktajlowe. Ponownie wstawiamy do piekarnika i podpiekamy aby ser się rozpuścił.
  3. Po wyjęciu z piekarnika przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy octem balsamicznym  i ozdabiamy listkami bazylii.

 

 

bruschetta ala neapolitana

Print Friendly

Zobacz także: