Drugi kwietnia wydaje się być zwykłym dniem, a to jednak nieprawda, bo dziś obchodzimy Dzień Naleśnika! Ponieważ moja rodzina, od strony mamy, pochodzi ze wschodu, to zamiast naleśników robiliśmy bliny. Podział ról w ich przygotowywaniu był zawsze taki sam – mama przygotowywała ciasto, a tata je smażył. Dlatego dzisiaj podaję przepis na klasyczne bliny rosyjskie z mąki gryczanej podawane z kawiorem. My niestety takich nie jedliśmy, bo i skąd w latach osiemdziesiątych wziąć mąkę gryczaną? …a kawior? Kawior był tylko magicznym słowem, synonimem czegoś bardzo ekskluzywnego. Kiedy go wreszcie kiedyś spróbowałam byłam totalnie zawiedziona, nie takiego smaku się spodziewałam. Dzisiaj też się za szczególną smakoszkę kawioru nie uważam, dlatego kupiłam kawior z capelina – czarny, drobniutki, błyszczący i delikatny w smaku. 

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (około 15 blinków)

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 450 ml mleka
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • słonina lub olej do smarowania patelni
DODATKI: solone masło i czarny kawior

WYKONANIE:

  1. Mąkę przesiewamy do miski.
  2. Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy trzepaczką.
  3. Roztapiamy masło, studzimy aby było tylko lekko ciepłe i wlewamy do ciasta.
  4. Oddzielamy białko od żółtka. Żółtko dodajemy do ciasta, a białko odkładamy na później.
  5. Dobrze wymieszane ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować i ciasto wyrosło.
  6. Ubijamy białko wraz z solą na sztywną pianę i delikatnie ale dokładnie mieszamy z wyrośniętym ciastem.
  7. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu, jej powierzchnię natłuszczamy kawałkiem słoniny lub kawałkiem ręcznika papierowego moczonego w oleju. Nakładamy około 3 – 4 łyżek ciasta i smażymy bliny tak jak np.  racuchy. Muszą być rumiane z obu stron.
  8. Na ciepłe bliny nakładamy po kawałku solonego masła i łyżeczkę kawioru.
Print Friendly

Zobacz także: