biala czekolada do picia z jezynami
Taką białą czekoladę do picia z jeżynami zamówiłam kiedyś w pijalni Wedla w Sopocie, więc gdy na targu zobaczyłam piękne jeżyny od razu wiedziałam co z nimi zrobić. Przepis jest bardzo prosty, a efekt smakowy – zniewalający. Mimo, że to jest napój to należy go serwować jako deser ze względu na dużą ilość kalorii. Przed podaniem należy go schłodzić!
 
czas przygotowania: 1/2 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (1 – 2 osoby):
  • 200 ml mleka
  • 1 tabliczka dobrej białej czekolady (100 g)
  • 250 g jeżyn
  • 1 łyżka cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
WYKONANIE:
  1. Jeżyny myjemy, wrzucamy do miseczki, rozgniatamy widelcem,  posypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki.
  2. W kąpieli wodnej podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy do niego laskę wanilii, szczyptę soli i połamaną czekoladę. Nadal podgrzewamy mieszając do czasu, aż czekolada się rozpuści w mleku.
  3. Garnek z mlekiem wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy aby ostygł, a potem wkładamy do lodówki do porządnego schłodzenia.
  4. Jeżyny przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
  5. Z laski wanilii wyskrobujemy nasionka i dodajemy do mleka, a resztę laski wyrzucamy. Mleko mieszamy z sokiem z jeżyn.
  6. Podajemy natychmiast.
biala czekolada do picia z jezynami
Print Friendly

Zobacz także: