Sama się sobie dziwię dlaczego dopiero teraz podaję na o! kuchni przepis na moją ulubioną zupę. Jest absolutnie doskonała i mogę ją jeść na okrągło. Z resztą nie tylko perfekcyjny smak tej zupy sprawia, że jem ją z taką przyjemnością ale również cudowne wspomnienia z domu rodzinnego, które każdego dnia stają się coraz bardziej odległe i przez to coraz bardziej cenne. Niezapomniana jest historia pewnego barszczu ukraińskiego, który przyprawiałam wraz z moją siostrą octem i cukrem. Jak dolałyśmy trochę octu, to zupa wydawała nam się zbyt kwaśna, więc dosypałyśmy cukru, a że trochę za dużo, więc znowu trzeba było zakwasić octem, co w efekcie sprawiło, że znowu zbyt kwaśna nam się wydała. Chichocząc uznałyśmy w końcu, że sprawa nieco wymknęła nam się spod kontroli, a zupa może i byłaby nawet dobra, gdyby nie ten octowy posmak…

czas przygotowania: 5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 pasek żeberek wieprzowych
  • 200 g fasoli piękny jaś (namoczonej na noc)
  • 3 marchwie
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg buraczków
  • 0,3 kg kapusty białej lub czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • kwaśna śmietana 22%
  • sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Warzywa myjemy i obieramy.
  2. Do dużego garnka wkładamy żeberka, fasolę wraz z wodą, w której się moczyła, 2 marchwie, 1 pietruszkę, seler, por, czosnek, połowę buraczków, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty i łyżkę soli. Gotujemy wywar na małym ogniu tak długo, aż wszystkie jego składniki będą miękkie (łącznie z fasolą).
  3. Wyjmujemy mięso i warzywa (można je wykorzystać np. jako farsz do naleśników, pierogów lub pasztecików).
  4. Kapustę drobno siekamy, pozostałe buraczki, marchew i pietruszkę  ścieramy na tarce o grubych oczkach  i dodajemy do zupy. Gdy kapusta lekko zmięknie to znak, że możemy dodać ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę.
  5. Zupę przyprawiamy koncentratem pomidorowym, sokiem z cytryny, cukrem, solą i mielonym pieprzem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą.
  6. Podajemy z kwaśną śmietaną.
PORADY:
  1. Jeśli zapomnimy o namoczeniu fasoli to zamiast niej można dodać do zupy puszkę białej fasolki, ale dopiero pod koniec gotowania.
Print Friendly

Zobacz także: