barszcz biały z pulpetami

Moja mama miała zeszyt, do którego wklejała przepisy wycięte z gazet i też zapisywała te podane przez znajomych, a ja jako mała gospocha, oczywiście też chciałam mieć taki SPECJALNY zeszyt. Wklejałam do niego SWOJE wycinanki  z prasy, a mama mi wpisywała przepisy na moje ulubione potrawy i to w porządku alfabetycznym! „B” jak barszcz biały…

W mojej rodzinie barszcz biały je się z pulpetami i podaje z puree ziemniaczanym. To tak jakby jeść zupę i drugie danie równocześnie, więc do tego najbardziej poręczna jest łyżka.

Zakwas do barszczu można zrobić samemu, bądź kupić gotowy. Na domowy zakwas trzeba wziąć szklankę mąki pszennej razowej i wymieszać z 500 ml ciepłej wody, dodać ząbek czosnku i doprawić majerankiem. Naczynie z zakwasem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce, aż zacznie fermentować. Niestety na domowy należy zrobić z kilkudniowym wyprzedzeniem, a ja nie jestem tak świetnie zorganizowana i do gotowania podchodzę w sposób bardziej spontaniczny , więc barszcz robię wtedy, gdy natrafię w sklepie na ekologiczny zakwas, taki bez konserwantów i polepszaczy smaku.

czas przygotowania: 4 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 6 – 8 osób):

NA ZUPĘ:

  • 200 g wędzonego boczku w kawałku
  • zakwas do białego barszczu okolo 300 – 500 ml
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietanki
  • 5 marchwi
  • 3 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • garść suszonego lubczyku
  • garść suszonego majeranku
  • świeża natka pietruszki
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól i cukier do smaku
NA PULPETY:
  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
WYKONANIE:
  1. Warzywa myjemy, obieramy, przekładamy do garnka w całości, za wyjątkiem dwóch marchwi i jednej pietruszki, które przed włożeniem do garnka kroimy w plasterki. Dodajemy boczek, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, majeranek i pieprz ziarnisty. Zalewamy 2 L zimnej wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 3 godziny.
  2. W międzyczasie przygotowujemy mięso na pulpety.
  3. Cebulę drobno siekamy, a bułkę odciskamy z nadmiaru mleka.
  4. Mieszamy mięso z cebulą, rozdrobnioną bułką, jajkiem, solą (około 1/2 łyżeczki) i pieprzem mielonym.
  5. Gdy wywar na zupę jest gotowy to wyjmujemy całe warzywa, a pozostawiamy te pokrojone w plasterki i boczek.
  6. Z mięsa robimy małe pulpety, wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na gotujący się wywar. Gotujemy przez około 10 minut.
  7. Następnie wlewamy do zupy zakwas starając się aby nadmiar mąki pozostał na dnie naczynia. Zagotowujemy.
  8. Śmietanę przelewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i hartujemy dolewając po łużce gorącej zupy. Jak śmietana stanie się rzadka i dobrze wymieszana to przelewamy ją do zupy mieszając.
  9. Na końcu zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem mielonym i cukrem (jeśli jest zbyt kwaśna).
  10. Podajemy ze świeżą natką pietruszki i puree ziemniaczanym.
barszcz biały z pulpetami
barszcz biały z pulpetami
Print Friendly

Zobacz także: