baklawa bakława z orzechami migdałami

Wcale nie planowałam robić baklavy*, tylko tartę na kolację ale przez pomyłkę wyjęłam z zamrażarki ciasto filo zamiast kruchego, i co teraz? Skoro mam ciasto filo to zajrzałam do Kuchni greckiej**, a tam jakieś rurki ze szpinakiem (nie mam w domu szpinaku), rożki z fetą (nie mam fety) i baklava z migdałami (mam migdały, mam masło, mam cukier, mam cynamon, miód i cytrynę). Hurra! Mogę coś upiec bez wychodzenia z domu w tę ohydną pogodę (pada coś na kształt deszczu przechodzącego w śnieg i mocno wieje)! Ostatnio wyjście z domu traktuję jako ciężką karę i dziękuję moim kotom, że nie muszę ich wyprowadzać na spacer…  i tak oto zamiast kolacji był deser ;-)

* Baklava jest deserem typowym dla kuchni tureckiej i bałkańskiej. Piecze się go z użyciem ciasta listkowego z dodatkiem najróżniejszych orzechów. Oryginalny przepis zawierał duża ilość słodkiego syropu ale ja zrobiłam go trochę mniej. Dzięki temu całość nabrała lżejszego charakteru i po prostu nie była taka słodka.

** Dimitri Haitalis  ”The best traditional Recipes of Greek cooking”

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 4-6 osób):

  • 250 g ciasta filo
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukry trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
NA SYROP:
  • 1/3 szklanki cukru (brązowego lub białego)
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 cytryna
  • kawałek kory cynamonowej
  • 1 goździk
WYKONANIE:
  1. Ciasto filo rozmrażamy w lodówce (o ile było mrożone).
  2. Płatki migdałowe rozdrabniamy w moździerzu na okruchy i mieszamy z cukrem brązowym i łyżeczką cynamonu.
  3. Masło roztapiamy.
  4. Dobieramy formę do pieczenia o wielkości zbliżonej do płatów ciasta (moja foremka miała wymiary 20 x 30 cm).
  5. Formę smarujemy roztopionym masłem (używałam pędzla silikonowego) i układamy 4 płaty ciasta, każdy smarując masłem.
  6. Czwarty płat smarujemy masłem i posypujemy równomiernie małą garścią migdałów z cukrem. Przykrywamy go kolejnym płatem ciasta, który znowu smarujemy roztopionym masłem. Czynność tę powtarzamy, aż skończy się nam posypka migdałowa i zostanie nam 8 płatów ciasta. Układamy te pozostałe płaty, każdy smarując masłem. Ostatni płat też smarujemy z wierzchu masłem.
  7. Za pomocą ostrego noża kroimy ciasto na romby lub kwadraty i skrapiamy z wierzchu odrobiną wody.
  8. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 45 minut. Ciastka powinny mieć piękny, złoty kolor.
  9. W czasie, gdy baklava się piecze robimy syrop. Do rondelka wlewamy wodę, miód, sok z cytryny, dodajemy cukier, korę cynamonową, goździk i kawałek skórki z cytryny. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  10. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika, studzimy i polewamy ciepłym syropem (uwaga! syrop jest bardzo słodki, więc dozujmy go zgodnie z upodobaniem).
baklawa bakława z orzechami migdałami
Print Friendly

Zobacz także: