Wspominałam ostatnio, że bym chciała parę słów bagietkom poświęcić. Są one niewątpliwie w każdej, ale to naprawdę w każdej francuskiej piekarni, w każdym sklepie z pieczywem i na każdym dziale z pieczywem w supermarkecie. Osobiście za bagietkami nie przepadam ale to co mi się spodobało we Francji to niezliczona ilość miejsc z kanapkami do kupienia na wynos. Kanapki te są zrobione właśnie z bagietek lub z panini i ciabatty (to te we włoskim stylu), są bogato wyposażone w świeże dodatki mięsne i warzywne, przygotowywane na ciepło lub na zimno. Szkoda, że u nas wszędzie królują tylko te nudne  hamburgery i  kebaby. Eh!

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 kanapki):

  • 2 krótki bagietki lub 1 długa,
  • 2 sznycle z piersi indyka,
  • 1 pomidor,
  • 1 świeży ogórek,
  • 2 liście salaty,
  • cebulka dymka,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  •  suszony tymianek,
  • 2 łyżki jasnego octu winnego,
  • 6 łyżek oliwy,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Mięso myjemy, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, smażymy z obu stron na patelni grillowej. Po usmażeniu kroimy w paski.
  2. Pomidory i ogórka kroimy w plastry.
  3. Cebulkę kroimy w piórka.
  4. Sałatę płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym.
  5. Z octu, musztardy, oliwy, soli, pieprzu i cukru robimy sos winegret.
  6. Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół. Na dolnych połowach układamy sałatę, mięso, pomidora, ogórki, cebulę i listki bazylii. Polewamy z wierzchu sosem i przykrywamy drugą połową bagietki.

Print Friendly

Zobacz także: