Mimo, że aura raczej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to jednak podaję przepis na pyszną babkę wielkanocną. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe z wyraźnym aromatem malinowym. Idealne dla tych, którzy nie lubią tradycyjnej babki piaskowej (ja do nich właśnie należę!).

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (12 kawałków)

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 3/4 szklanki cukru brązowego Muscavado
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie mrożonych malin (około 0,5 kg)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

WYKONANIE:

  1. Maliny rozmrażamy na sicie.
  2. Masło roztapiamy i studzimy.
  3. Mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. W dużej misce od miksera ubijamy jajka z cukrem białym i brązowym. Dolewamy masło, olej i ekstrakt waniliowy.
  5. Naprzemiennie dodajemy część składników suchych i część maślanki, aż do całkowitego zużycia składników.
  6. Maliny odciskamy z nadmiaru soku (2 łyżki soku zostawiamy na lukier).
  7. Formę na babkę smarujemy grubo masłem, wlewamy połowę ciasta i układamy na wierzchu połowę malin. Wykładamy resztę ciasta i na wierzchu znowu układamy warstwę malin.
  8. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 45 min. do czasu, gdy włożony do ciasta patyczek wyjmiemy czysty i suchy.
  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, dajemy mu lekko ostygnąć, a następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Żeby wyjąć babkę z foremki odwracamy ją do góry nogami i opukujemy drewnianą łyżką ścianki. W końcu powinna wyjść : )
  10. Babkę polewamy lukrem ukręconym z dwóch łyżek soku malinowego i 10 dag cukru pudru.

Print Friendly