Mimo, że aura raczej kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia to jednak podaję przepis na pyszną babkę wielkanocną. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe z wyraźnym aromatem malinowym. Idealne dla tych, którzy nie lubią tradycyjnej babki piaskowej (ja do nich właśnie należę!).
czas przygotowania: 1,5 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (12 kawałków)
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru białego
- 3/4 szklanki cukru brązowego Muscavado
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 opakowanie mrożonych malin (około 0,5 kg)
- 3 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 kostki masła
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
WYKONANIE:
- Maliny rozmrażamy na sicie.
- Masło roztapiamy i studzimy.
- Mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- W dużej misce od miksera ubijamy jajka z cukrem białym i brązowym. Dolewamy masło, olej i ekstrakt waniliowy.
- Naprzemiennie dodajemy część składników suchych i część maślanki, aż do całkowitego zużycia składników.
- Maliny odciskamy z nadmiaru soku (2 łyżki soku zostawiamy na lukier).
- Formę na babkę smarujemy grubo masłem, wlewamy połowę ciasta i układamy na wierzchu połowę malin. Wykładamy resztę ciasta i na wierzchu znowu układamy warstwę malin.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 45 min. do czasu, gdy włożony do ciasta patyczek wyjmiemy czysty i suchy.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, dajemy mu lekko ostygnąć, a następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Żeby wyjąć babkę z foremki odwracamy ją do góry nogami i opukujemy drewnianą łyżką ścianki. W końcu powinna wyjść : )
- Babkę polewamy lukrem ukręconym z dwóch łyżek soku malinowego i 10 dag cukru pudru.
Komentarze (8)
Samantha says:
kwi 1, 2012
Doskonałe smaki, czekolada i maliny. Piękna babka, pozdrawiam
Jolanta Szyndlarewicz says:
kwi 2, 2012
jak dla mnie poezja:)
Smaczny Kąsek says:
kwi 3, 2012
Czekolada i maliny – sprawdzone połączenie! Chętnie bym podkradła kawałeczek… 😉
Anonim says:
sty 25, 2013
Babka z malinami wyszła pysznie!
Mirka www.wewnetrzne-swiatlo.orangespace.pl says:
sty 25, 2013
Babka wyszła super! Wilgotna, delikatna w smaku, pyszna!
Monia says:
sty 26, 2013
Mmm… aż zazdroszczę, przydałby mi się kawałeczek do porannej kawy
malvi says:
kwi 17, 2014
ile dni zachowuje swiezosc?
Pozdrowienia!
Monia says:
kwi 19, 2014
Myślę, że przez dwa do trzech dni będzie dobra ale głowy nie dam, bo mi tyle nie postała