arancini-con-funghi-porcini1

Pomysł na arancini przywieźli z Sycylii nasi znajomi. Razem ze wspomnieniami, zdjęciami i książką kucharską, którą nam podarowali w prezencie. Arancini to bardzo typowe danie sycylijskie, które można kupić prawie wszędzie: w knajpkach, trattoriach czy kawiarniach. Traktuje się je jako danie „bistro”. Odgrzewa w mikrofalówce i wcina jako przekąskę lub lunch.Długo zbierałam się do tego aby je zrobić. Do czasu, gdy nie natrafiłam w internecie na film, w którym włoska mama pokazuje  jak to się robi. Okazało się, że nie jest to wcale takie trudne jak się wydaje. Przynajmniej w jej wykonaniu… Mi najładniej wyszły ostatnie egzemplarze, wiadomo – trening czyni mistrza. Teraz już wiem, że warto zrobić ich więcej, usmażyć i zamrozić. Potem można je odgrzać w pracy, nawet w mikrofalówce. Jeżeli Włosi tak robią to i ja mogę. Poniżej zamieszczam link do filmu, który w jasny i klarowny sposób pokazuje wszystkie czynności. Tylko farsz jest inny! Ja zrobiłam arancini con funghi porcini, czyli arancini z prawdziwkami, bo jesień jest przecież i sezon grzybowy trwa. http://www.youtube.com/watch?v=nDAbKAjXzu8
okuchnia okuchnia12 sztuk okuchnia2 h
NA MASĘ RYŻOWĄ:

  • 500 g ryżu do risotto (arborio)
  • 100 g sera pecorino
  • 3 żółtka
  • 30 g masła
  • 2 szczypty szafranu (można pominąć)
  • sól do gotowania ryżu 

NA FARSZ:

  • 300 g prawdziwków drobno pokrojonych
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła + łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g tartej mozzarelli

DO SMAŻENIA:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 l oleju rzepakowego
  1. Ryż wsypujemy do 1,2 l zimnej, osolonej wody i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż wchłonie całą wodę. Odstawiamy aby lekko ostygł.
  2. Szafran mieszamy z żółtkami i dodajemy je do ciepłego ryżu, a następnie jeszcze dodajemy starty ser i masło. Całość dokładnie mieszamy dla uzyskania jednolitej masy.
  3. Masę ryżową wykładamy na płaski talerz i rozsmarowujemy równomiernie po całej jego powierzchni. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. W czasie stygnięcia ryżu przygotowujemy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, podsmażamy cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy grzyby i wszystko razem przesmażamy. Dobrze doprawiamy solą i pieprzem, żeby farsz był wyrazisty. Odstawiamy do ostygnięcia.
  5. Gdy ryż całkowicie ostygnie możemy lepić arancini.
  6. Masę ryżową dzielimy na 12 porcji. Dwa jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy z odrobiną wody. Bułkę tartą wysypujemy na głęboki talerz.
  7. Dłonie zwilżamy wodą. Na lewą dłoń nakładamy 2/3 z jednej porcji ryżu i uklepujemy ją na kształt miseczki o wielkości dłoni. Do tej miseczki nakładamy łyżeczkę farszu i trochę mozzarelli. Na wierzchu kładziemy resztę ryżu z tej samej porcji i zlepiamy to razem tworząc kształt kulki lub gruszki. Arancini zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
  8. Tak postępujemy z dwunastoma porcjami ryżu.
  9. W małym ale głębokim rondlu rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Gdy jest gorący obsmażamy na nim arancini na złoto. Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru oleju.
  10. Podajemy gorące lub o temperaturze pokojowej.

arancini-con-funghi-porcini3

 

arancini-con-funghi-porcini2

Print Friendly

Zobacz także: