Uwielbiam jabłka z gatunku Granny Smith, za ich kolor, soczystość i aromat. Ponadto cudownie sprawdzają się w wypiekach. Nie omieszkałam sprawdzić czy nie dałoby się zasadzić takiej jabłoni w ogródku ale nic z tego, za zimno by jej było w naszym klimacie :(   Co wcale nie oznacza, że brakuje nam dobrych jabłek! Tylko chwilowo jabłonie są zajęte kwitnieniem, a jabłka z zeszłego roku są już do niczego.

czas przygotowania: 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (6 osób):

NA CIASTO:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 12 łyżek masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek Granny Smith lub innych aromatycznych jabłek
  • 5 łyżek masła
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

WYKONANIE:

  1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w małe kawałki.
  2. W rondlu rozgrzewamy 5 łyżek masła, ekstrakt waniliowy i brązowy cukier, mieszamy do czasu, aż cukier się roztopi. Wtedy wrzucamy kawałki jabłek i smażymy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Smażymy tak długo, aż jabłka zmiękną.
  3. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy dwie łyżki białego cukru.
  4. Zimne masło kruszymy na małe kawałki i rozcieramy w palcach z mąką i cukrem. Następnie wlewamy zimną wodę i szybko wyrabiamy ciasto, aż utworzy luźną kulę.
  5. Oddzielamy 2/3 ciasta i rozwałkowujemy go, na dużym kawałku papieru do pieczenia, na placek o średnicy około 30 cm (do pieczenia użyłam formy tortowej o średnicy 22 cm). W razie potrzeby wałek opruszamy mąką aby ciasto się do niego nie kleiło.
  6. Do wysmarowanej masłem formy wkładamy rozwałkowane ciasto papierem do góry. Papier usuwamy.
  7. Następnie rozwałkowujemy na papierze pozostałą ilość ciasta na placek o średnicy równej średnicy naszej foremki (będzie to wierzch placka).
  8. Mieszamy bułkę tartą z cynamonem i gałką muszkatołową.
  9. Na dolną część placka wykładamy jabłka przesypując bułką tartą.
  10. Przykrywamy górną częścią placka, zlepiamy palcami brzegi, a na wierzchu robimy widelcem dziurki aby mogła uchodzić para z wnętrza placka.
  11. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru (około 1/2 godziny).
Print Friendly

Zobacz także: